Hyppää sisältöön

Rahapelaamisesta aiheutuvat taloudelliset vaikeudet syventyneet – nuoret miehet riskiryhmässä

Tiedote

Rahapelaaminen tulee selvästi esiin velkaantuneita auttavan Takuusäätiön neuvontakeskusteluissa ja asiakkaiden tiliotteilla. Takuusäätiön pienlainaa hakevista alle 30-vuotiaista asiakkaista puolella on rahansiirtoja nettikasinoille. Pienlaina on tarkoitettu pienituloisille, jotka eivät saa lainaa rahoitusmarkkinoilta pienten tulojen tai maksuhäiriömerkinnän vuoksi.


– Talous on kaaoksessa siksi, että palkat ja tuet kuluvat saman tien rahapelaamiseen. Vuokria on rästissä, lainojen kuukausierät maksamatta, eikä rahaa ole aina ruokaankaan. Taloutta yritetään paikata uudella lainalla, kertoo Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalveluiden johtaja Minna Backman.

Samaa ilmiötä tuovat esiin myös muut ammattilaiset. Takuusäätiön ja Sosped-säätiön kyselyyn vastanneet sosiaalialan ja velkaneuvonnan ammattilaiset kertoivat rahapelejä pelaavien asiakkaiden velkamäärien ja taloudellisten vaikeuksien kasvaneen.

Nuoret miehet riskiryhmässä

Takuusäätiön asiakaskunnassa rahapelaamisesta velkaantuneet ovat enimmäkseen nuoria miehiä. Myös väestötasolla rahapeliongelma on yleisintä nuorilla miehillä.


– Näköalattomuus ja erilaiset haasteet elämässä voivat ajaa pelaamaan liikaa rahapelejä. Talous voi olla alun alkaenkin ongelmapisteessä. Rahapeleistä yritetään tavoitella lisää rahaa, jopa epätoivoisesti. Pelaaminen vie menneessään, koska rahapelit on suunniteltu koukuttaviksi, kuvailee Rahat pelissä -hankkeen hankesuunnittelija Teresa Tenkanen Takuusäätiöstä.


Takuusäätiössä on nähty tapauksia, joissa ongelmallinen rahapelaaminen ja velkaantuminen ovat alkaneet heti 18-vuotiaana.


– On huolestuttavaa, jos jo itsenäistymisvaiheessa talousasiat ovat pielessä. Kyse ei ole vain velkaantumisesta, vaan rahapelaaminen hämärtää rahan arvoa ja roolia. Koko rahasuhde pitää rakentaa uudelleen, sanoo Rahat pelissä -hankkeen projektipäällikkö Aura Pylkkänen Takuusäätiöstä.

Rahapelejä pelaavilla enemmän kulutusluottoja

Rahapelejä ongelmallisesti pelaavat turvautuvat usein kulutusluottoihin voidakseen jatkaa pelaamista. Vuonna 2023 Takuusäätiön neuvonnan asiakkaista rahapelejä pelaavilla asiakkailla oli keskimäärin yli 10 000 euroa enemmän vakuudetonta velkaa kuin muilla asiakkailla.


– Rahapelejä pelaavien velat ovat merkittävä ja yhä syvenevä ongelma, huomauttaa Tenkanen.
Viimeistään vuoden 2026 alussa Suomen rahapelijärjestelmä siirtyy lisenssijärjestelmään, mikä mahdollistaa ulkomaisten rahapeliyhtiöiden tulemisen markkinoille. Vielä on auki, miten rahapelejä saa jatkossa mainostaa tai markkinoida.


– Jos markkinointi räjähtää käsiin, on vaikea uskoa, ettei se vaikuttaisi ihmisten rahapelikulutukseen. Pelkona on, että ilmiö näkyy meillä jatkossa yhä enemmän, sanoo Pylkkänen.

Takuusäätiö ja Sosped-säätiö toteuttivat kyselyn ammattilaisille, jotka havaitsevat asiakastyössään rahapelaamista. Kyselyyn vastasi 100 sosiaalialan ja velkaneuvonnan ammattilaista. Lue lisää ja katso kooste kyselyn tuloksista.

Kuvituskuva: Unsplash.

Lisätietoa