—
Taloudellisen väkivallan ilmiö näkyy myös rahapelihaittoja kohdanneilla. Ongelmallisesti pelaavan läheiset eivät kuitenkaan itse tunnista aina taloudellista väkivaltaa. Rahat pelissä -hankkeen hankesuunnittelija Teresa Tenkanen puhui ilmiöstä 18.4.2024 Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeen ”Kohti taloudellista tasa-arvoa ja turvallisuutta” -päätöswebinaarissa Mikkelissä. Mukana esityksessä oli hankesuunnittelija Jenna Mäkelän video kokemusasiantuntijan näkökulmasta.
Vinkkejä asiakastyötä tekeville ammattilaisille
- Kohtaa läheiset empaattisesti ja ohjaa avun ja tuen piiriin
- Vältä syyllistämistä
- Taloudelliset haitat ovat pitkäkestoisia, useiden vuosien prosesseja
- Varkaus, petos ja kavallus: sanoita oikeat termit
- Kannusta ilmoittamaan rikoksista aina poliisille
- Taloudellinen toipuminen on prosessi, joka etenee eri tahtiin rahapelaajalla ja läheisellä
- Kenelläkään ei ole velvollisuutta ottaa toisen raha-asioita hoitaakseen
- Toivoa on myös vaikeimmilta tuntuvissa tilanteissa!
– Ottamalla aiheen rohkeasti puheeksi taloudellista väkivaltaa kokeneiden kanssa vähennämme aiheeseen liittyvää stigmaa ja häpeää”, Teresa Tenkanen Rahat pelissä -hankkeesta kertoo.
– On äärimmäisen tärkeää, että me puhumme asioista oikeilla sanoilla. On tärkeää, että sekä taloudellisen väkivallan kokija että tekijä osaavat sanoittaa tapahtumaneen oikein. Kun on kyseessä varkaus, ei puhuta silloin rahan lainaamisesta”, Jenna Mäkelä Rahat pelissä -hankkeesta jatkaa.
Tilaisuuden tallenteen voit katsoa Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeen YouTube-kanavalta täältä.
Taloudellinen väkivalta -hanketta koordinoivat vuosina 2021-2024 Viola – Väkivallasta vapaaksi ry sekä Vaasan ensi- ja turvakoti ry.