Hyppää sisältöön

Aiemmassa elämässä en koskaan osannut käyttää rahaa

Blogi

Miltä tuntuu, kun ei osaa käyttää rahaa? Jenna käytti jo lapsena saamansa rahat heti, kun ne sai. Aikuisena hän olikin syvissä ongelmissa rahapelaamisen takia. Hankesuunnittelija Jenna Mäkelä kirjoittaa blogissa oman rahasuhteensa muodostumisesta.

Taloudellinen tilanteeni olisi täysin erilainen, jos saisin euron joka kerta, kun olen kuullut jonkun näistä lauseista:
”En ole koskaan osannut käyttää rahaa.”
”En osannut säästää.”
”Lapsena käytin rahat aina heti.”
”Raha on aina poltellut minua.”

Olen nimittäin kuullut nuo lauseet lukemattomia kertoja keskustellessani erityisesti ongelmallisesti rahapelejä pelaavien ihmisten kanssa.

Myös oma taustani on rahapeliriippuvuudessa. Olen toipumiseni jälkeen kouluttautunut Pelirajattoman toiminnassa vertaistukiohjaajaksi, sitten kokemusasiantuntijaksi ja sen jälkeen lähtenyt hakemaan koulutusta järjestön ulkopuolelta. Olen tavannut satoja rahapeliongelmaisia, rahapeliriippuvaisia ja heidän läheisiään.

Rahasuhde muodostuu jo lapsuudessa

Muistan lapsuudestani, että vanhempani yrittivät viikkorahakäytäntöä ja myöhemmin kuukausirahaa. Niistä ei vaan ollut oikein mitään hyötyä, sillä jos sain viikkorahan perjantaina, raha oli käytetty perjantaina. Jos sain kuukausirahan kuukauden ensimmäisenä päivänä, raha oli käytetty kuukauden ensimmäisenä päivänä. Sen jälkeen kärsin viikon tai kuukauden rahattomana. En oppinut mitään muuta kuin lauseen, joka jyskytti päässäni ”en osaa käyttää rahaa, enkä osaa säästää.” Miten niin monella kaverilla on säästöpossussa rahaa? Miksi heitä ei ahdista rahan olemassaolo?

”Minulle on kirkastunut, mikä on kaiken keskiössä. Se on läsnä kaikkien meidän elämässämme. Sen olemassaololta ei voi välttyä. Sitä on pakko käyttää. Se on raha.”

Olen pohtinut rahaa paljon, enkä vähiten siksi, että nykyisessä työssäni Rahat pelissä -hankkeessa olen tehnyt töitä teeman parissa 1,5 vuoden ajan. Tämä aika on ollut silmiä avaavaa. Kaikki mitä tiesin – tai luulin tietäväni – rahapeliongelmasta ja rahapeliriippuvuudesta on saanut uusia sävyjä rahan myötä. Olen ymmärtänyt, että rahapelien lisäksi olin riippuvainen myös rahasta. Näitä asioita olen pohtinut viime aikoina työskennellessäni taloudellisen toipumisen parissa.

Uuden rahasuhteen luominen vie aikaa

Rahanhallinnan opettelu ja sen kanssa elämään oppiminen on ollut omassa elämässäni merkittävästi pidempi ja raskaampi prosessi kuin itse mekaanisen pelaamisen loppuminen – siis konkreettisesti rahapelaamisen lopettaminen. Se, että on saanut terveen rahasuhteen, on ollut työn ja tuskan takana. Tähän prosessiin on kuulunut myös retkahduksia. Ei retkahduksia rahapelaamisen suhteen, vaan retkahduksia rahan suhteen.

”Kutsun retkahduksiksi ajatuksia ja tilanteita, jossa raha on alkanut näyttäytyä liian tärkeänä.”

Retkahdukset ovat tilanteita, joissa rahaa on käytetty hetkellisen mielihyvän tarpeeseen, vaikka siihen ei olisi ollut varaa. Retkahduksiin liittyy ajatus- ja toimintamalleja, joissa kuulen ja näen kaikuja omasta rahasuhteestani ja siitä, miten rahaan yhtäkkiä linkittyy tunteita. Minusta on tuntunut, etten pysty johonkin, koska minulla ei ole rahaa tai että tilanne on epäreilu, koska minulla ei ole rahaa”. Näissä tilanteissa positiivinen suhtautumiseni elämään jää hetkeksi taka-alalle, koska ajatukset täyttää raha.

Huomaan, että rahasuhteen kanssa toimiminen, rahasuhteen luominen ja rahan kanssa elämään oppiminen on itse asiassa koko elämän mittainen matka.

Jenna Mäkelä
Hankesuunnittelija
Rahat pelissä -hanke
Sosped-säätiö

Kuva: Harri Paavola

Blogiteksti pohjautuu Kertomuksia rahasta -podcastin ensimmäiseen jaksoon Suhteeton raha, jossa pääset tutustumaan Rahat pelissä -hankkeen hankesuunnittelija Jennan rahasuhteeseen.

Kertomuksia rahasta -podcast on Rahat pelissä -hankkeen podcast-sarja, jossa tavalliset ihmiset kertovat kokemuksiaan rahasta. Siitä, miten raha on rikkonut ihmissuhteita ja siitä, miten raha on helpottanut elämää. Kuuntele podcast-jakso maksutta Spotifysta.