Hyppää sisältöön

Rahapelaamista kulutusluotoilla

Yleinen

Henkilö, joka pelaa rahapelejä ongelmallisesti, tarvitsee jatkuvasti lisää rahaa pelaamisen jatkamiseen. Kun käteisvarat, säästöt ja mahdolliset puskurit on käytetty, turvautuu moni rahapelejä ongelmallisesti pelaava korkeakorkoisiin kulutusluottoihin eli niin sanottuihin pikavippeihin.

”Aamulla herätessäni ensimmäisenä oli mielessä vain se, mistä saisin lisää rahaa pelaamiseen. Mistä saisin uuden pikavipin.”
– Entinen rahapelaaja ja Pelirajaton-toiminnan kokemusasiantuntija-

Kulutusluotot ovat tutkimusten mukaan usein yhteydessä liialliseen rahapelaamiseen. Ne ovat vakuudettomia lainoja, joita varten ei tarvitse kiinnittää omaisuutta lainan vakuudeksi. Näitä vakuudettomia luottoja on saatavilla verkossa edelleen todella helposti, vain muutaman klikkauksen päässä.

Kulutusluotot ovat suosittuja: suomalaiset ovat Suomen Pankin julkaisemien tilastojen mukaan nostaneet vakuudettomia kulutusluottoja entistä enemmän. Esimerkiksi toukokuussa 2023 suomalaiset nostivat vakuudettomia kulutusluottoja 254 miljoonalla eurolla, mikä on 7 % enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kokemusasiantuntijoiden ääni kuuluviin

Moni rahapeliongelmasta toipunut entinen rahapelaaja kertoo, että ensimmäisen kulutusluoton jälkeen seuraavia otetaan helpommin. Pelottava kierre on hyvin lähellä tai jo alkanut. Kulutusluottojen ottaminen katkeaa usein vasta luottotietojen menettämiseen tai ulosoton asiakkaaksi päätymiseen. Jo se, että pelaa rahapelejä velaksi, on itsessään hälytysmerkki mahdollisesta peliongelmasta.

”Päättäjät eivät voi ummistaa silmiään: Ongelmallisesti rahapelejä pelaavia ja meitä läheisiä on Suomessa paljon, lähes 900 000. Päättäjien kannattaa tutustua rahapeliongelmaan ja sen juurisyihin. Ongelma aiheuttaa mm. työuupumusta, avioeroja, taloushaittoja, köyhyyttä ja fyysisen terveyden heikkenemistä. Jos helpon rahan saamista ja rahapelaamisen markkinointia ja saatavuutta ei rajoiteta, tilannetta ei saada muuttumaan millään.” -Kokemusasiantuntija ja rahapelaajan läheinen Päivi Tanninen-

Riskiryhmässä rahapeliongelmille ovat tutkimusten mukaan erityisesti nuoret miehet, mutta kuka tahansa voi pelata liikaa ja kohdata pitkäkestoisia taloudellisia haittoja rahapelaamisen ja siihen nostettujen kulutusluottojen takia.

Rahat pelissä -hankkeessa autamme kokemusasiantuntijoita saamaan äänensä kuuluviin, sillä heillä on merkittävä rooli ilmiön sanoittamisessa ja esille tuomisessa. Rahapeliongelmaan ja kulutusluottoihin puuttumista voidaan tehdä monella tasolla. Yksilöltä tarvitaan hyviä ja oman edun mukaisia päätöksiä. Samoin niitä tarvitaan myös yhteiskunnan taholta.

Kulutusluottojen ja rahapelaamisen yhteys näkyy asiakastyössä

Vuonna 2022 niistä Peluuriin yhteyttä ottaneista, joiden pelaamisen rahoittamistapa selvisi, yli puolet oli rahoittanut pelaamista lainarahalla tai vipeillä. Kulutusluottojen ottaminen rahapelaamiseen näkyy myös Takuusäätiön asiakkailla:


”Velkalinjalla ja Kysy rahasta -chatissa vuoden 2023 aikana neuvotuilla rahapelaajilla oli lähes 10 000 euroa enemmän vakuudetonta velkaa kuin muilla neuvotuilla.”
-Takuusäätiön neuvonnan palveluista vastaava asiantuntija Henri Hölttä-

Kulutusluottojen markkinointi houkuttelee myös rahapelaajaa

Kulutusluottojen markkinointia ja ehtoja on viime aikoina tiukennettu, kun Kuluttajansuojalakia uudistettiin 1.10.2023. Kulutusluottojen markkinointi on kuitenkin edelleen runsasta eri kanavilla. Lain mukaan hyvän luotonantotavan vastaista on luottojen markkinoinnin suuntaaminen rahapelipalveluja käyttäville tai maksuhäiriömerkintäisille kuluttajille. Lakiuudistus on tuore, joten vielä ei ole saatavilla tietoa siitä, toteutuuko tämä käytännössä ja miten valvonta toimii.

”Luotonantaja ei saa luottoa markkinoidessaan luoda sellaista vaikutelmaa, että luotonotto ratkaisee kuluttajan taloudelliset ongelmat tai vähentää niitä tai niistä aiheutuvia muita kielteisiä vaikutuksia.”
-Kuluttajansuojalaki-

Kulutusluottomainoksia on vaikea välttää: ne houkuttelevat eri verkkosivustoilla ja sosiaalisen median alustoilla, ja moni ongelmallisesti rahapelejä pelaava pelaa nykyään nimenomaan verkossa. Tämä on huomattu myös rahapeliongelman auttavissa palveluissa, kuten Peluurissa ja Peli poikki -ohjelmassa. Esimerkiksi vuosina 2022–2023 Peli poikki -ohjelmaan ilmoittautuneiden joukosta noin 80 % raportoi internetissä pelattavien raha-automaattien aiheuttaneen heille eniten ongelmia.

Sisäministeriön keväällä 2023 asettama selvitysryhmä korostaa raportissaan, että rahapelimarkkinointiin ei saa missään tilanteessa liittää pikavippien tai muiden vastaavien rahoitusinstrumenttien markkinointia. Nettikasinoiden ja kulutusluottopalveluiden yhteydestä onkin viitteitä ulkomailta.

Lainsäädäntö voi estää ja vähentää pelaajan yli- ja lisävelkaantumista

Kuluttajansuojalain uudistus kulutusluottojen markkinointia ja muita ehtoja tiukentamalla voi olla yksi, pieni edistysaskel haavoittuvassa asemassa olevien, kuten ongelmallisesti rahapelejä pelaavien ja heidän läheistensä suojelemiseksi, mutta vielä on paljon tehtävää.

Kulutusluottojen korot saavat olla uuden lain mukaan enintään 15 % – ja viitekoron kanssa 20 % – mutta ne ovat edelleen korkeita. Korkeiden korkojen takia ongelmallisesti rahapelejä pelaava saattaa pelata vielä lisää yrittääkseen kattaa luoton korkokuluja.

Vastuu on myös luotonantajilla, joilla on varmasti tietoa asiakkaan pelaamisesta tai puutteellisesta maksukyvystä. Kenenkään ei pitäisi rahoittaa pelaamista velkarahalla. Kymmenien, jopa satojen tuhansien eurojen rahapeliveloista selviytyminen on todella haastavaa. Ennakkotapauksena vuonna 2023 ollut korkeimman oikeuden päätös yksityishenkilön velkajärjestelyn myöntämisestä entiselle rahapelaajalle antaa toivottavasti toivoa asian kanssa kamppaileville.

Huhtikuun alussa 2024 Suomessa otetaan käyttöön positiivinen luottotietorekisteri, joka antaa yksityishenkilöille ajantasaisen kokonaiskuvan omista luotoista sekä mahdollisuuden asettaa vapaaehtoinen luottokielto maksutta. Rekisteri voi onnistuessaan helpottaa taloushaittojen selvittelyä, ehkäistä ylivelkaantumista sekä ongelmallisesti rahapelejä pelaavien henkilöiden lisävelkaantumista.

Ongelmallisesti rahapelejä pelaava tarvitsee matkalla kohti taloudellista toipumista apua, tukea ja kannustusta – ja ennen kaikkea toivoa. Tavoitteessa onnistumiseen tarvitaan tueksi toisia ihmisiä, toimivia rakenteita, napakkaa sääntelyä sekä monipuolisia ja tasapuolisia apu-, tuki- ja hoitopalveluita.


Kulutusluottoihin, ylivelkaantumiseen ja rahapelaamiseen liittyviä lainsäädäntömuutoksia on tehty viime aikoina runsaasti. Nähtäväksi jää, auttavatko ne tarpeeksi ongelmallisesti rahapelejä pelaavia.

Jos ilmiöön liittyvät rakenteelliset ongelmat jatkuvat, ovat ongelmallisesti rahapelejä pelaavat eräänlaisia väliinputoajia niin ylivelkaantumisen ehkäisyn kuin korjaamisenkin toimenpiteiden näkökulmasta.

Teresa Tenkanen, hankesuunnittelija, Rahat pelissä -hanke/Takuusäätiö

Artikkeli on julkaistu alkunperin Sininauhaliiton Toivo-verkkomediassa. Lue artikkeli kokonaisuudessaan Toivo-verkkomedian sivustolta.